26.10.17

IT proff

Tegelikult ei erine IT proff kuidagi teistest oma ala spetsialistidest ja turul tunnustatud persoonidest. Olgu ta autoluksepp, ehitusteadlane või IT proff, siis on olemas omadused, mis peavad olema neil kõigil. Seda siis loomulikult lisaks parimatele erialastele teadmistele, mis on ding an sich (asi iseeneses).
Alustame erialastest teadmistest - ajaga tuleb kaasas käia. See, mis eile õppisid (või teadsid) on homme vana, eriti veel tänapäeva väga kiire arenemise juures. Õppimist ja ka pidevat praktiseerimist ei tohi... tähendab, et seda ei saagi peale suruda inimesele, kes tahab omal alal spetsialist olla. Sul peab olema sära silmis seda tehes ning südames tunne, et just see on see, mida sa teha tahad. 
Enese pidev arendamine on võti. Üks lugu, mida mäletan Peep Vainu ühest esitlusest, oli Greg Louganisest, üks kuulsamaid vettehüppajaid, kes sai kaks kulda Los Angeles olümpiamängudelt. Teda nähti pärast olümpiamängu võitu järgmisel hommikul basseinis treenimas. Sõber küsis, et miks sa seda siin teed, sa oled maailma parim. Greg Louganis ütles, et kõik mida ta teeb, seda on võimalik teha paremini ja sel hetkel kui ta avastab, et seda ei saa enam paremini teha, siis pole see väärt tegemist. See on hoiak.
Olen isiklikult olnud alati arvamusel, et haridus on tore, aga haritus on tähtsam - lai silmring. Selleks, et inimene oleks edukas, peab ta olema laia silmaringiga.
Oskus suhelda - sa võid olla maailma parim, aga kui sa ei suuda ennast korrektselt(!) väljendada, siis ei saa halvimal juhul mitte kunagi keegi sind teadma. Kuigi sa oled maailma parim. Siin all saame mõelda ka oskust/võimet töötada meeskonnas - edukad üksüritajad on tänapäeval pigem erandid kui reegel. 

"You've got to find what you love. And that is as true for your work as it is for your lovers. Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do." (Steve Jobs)