13.09.17

Noppeid IT ajaloost

1. Windows Millenium Edition (ME)

Windows 98 operatsioonisüsteemi järeltulija Windows ME ilmus 2000. aastal kodukasutajate arvutiturule. Juba esimesest päevast alates vaevasid seda operatsioonisüsteemi mitmed stabiilsuse probleemid. Üsna kiiresti oli Windows ME OS endale kasvatanud maine süsteemist, mida tuleb iga hinnaga vältida.
Selle projektiga kaotas Microsoft miljoneid dollareid ning hindamatu on kahju, mis kaasnes kasutajate usu kaotamisega tarkvara hiidu.

2. Apple Maps


Olles ise "õuna" telefoni kasutaja, siis eelmine aasta iPhone 5 tulekuga ootasin pikisilmi ka Apple Maps keskkonda. Ootused erinevaid uudiseid ja teadandeid lugedes olid väga suured - tasuta kaardirakendus telefonis ei tee kunagi paha ning pigem lootsin, et suudetakse Google Maps rakendusest millegagi ees olla.
Paraku siis, kui see aeg kätte jõudis, mil Apple Maps laiema publiku kasutusse jõudis, oli pettumus suur.
Linnad olid valesti lokaliseeritud, tänavad puudu, fotod vigased, tähtsad vaatamisväärtused valedes kohtades jne. Kiiresti levis internetiavarustest tuhandeid pilte vigasest Apple Maps rakendusest.
Kirss tordil oli soovitus klientidele, et kasutagu nad parem Apple Maps asemel Google Maps rakendust. Ning seda ütles Apple CEO - can you beat that?

3. HD-DVD

Algul peeti HD-DVD-d tavalise DVD järglaseks. Paraku saadeti selle arendusrühm laiali 28. märtsil 2008. Lühidalt, mis juhtus?
Ühekihiline DVD plaat mahutab 4,7GB andmeid. Kõrglahutus televisiooni levikuga tekkis vajadus suuremate andmekandjate järgi. Välja kutse võtsid vastu kaks firmat: Sony (Blu-ray) ja Toshiba (HD-DVD).
2006. aastal valmis ühepoolne HD-DVD plaat, mis ühekihilisena mahutas 15 GB. Kuna tema konkurent, Blu-ray, võttis eesmärgiks 50GB, lisati sortimenti ka kahepoolsed HD-DVD plaadid (30GB ja 60GB).
Ka Blu-ray täitis enda eesmärgid. Nii oli turule kerkinud kaks plaadiformaati, mille "lugemiseks" oli vaja erinevaid seadmeid. Seda perioodi kutsuti nn "formaadisõjaks".
2008. aasta veebruaris olid HD-DVD arendajad sunnitud käed püsti tõstma, sest üks olulisimaid filmikompaniisid Warner Brothers teatas ootamatult, et lõpetavad oma filmide turustamise HD-DVD plaatidel. Selleks korraks oli sõda lõppenud ning Sony ja Blu-ray võitnud.